Ștefan e rațiunea și calmul din spatele Facem Bine. E oala cu ciorbă pe care o pune la încălzit când te vede că ți-e foame, n-ai dormit și n-a răspuns cine trebuia la mailul ăla. E omul care ne pune înapoi pe șine pe amândouă, când n-avem puterea să vedem nici gara, darămitele șinele.

V-am mai zis. Facem Bine noaptea, după joburi. Sau în weekend. Dar mai mult noaptea, că în weekenduri se tot adună. De la rufe de spălat, la somn, la trăit și noi puțin. Și de obicei se întâmplă cam așa. Eu, Gret, o anunț pe Clau că urc la ei, avem de salvat focile și altele. Clau e și mai ruptă decât mine. Dar l-am convocat și pe Ștefan în seara asta, că e nebun la cap și are idei și ne scoate din multe belele. Nouă ne e somn, trebuie să ne spălăm și pe cap, iar n-avem rufe spălate. Până ajunge Ștefan decidem că mai bine ne liniștim un pic în seara asta la cap și lucrăm mâine. Azi să vorbim despre viață și pe urmă mergem să ne spălăm pe cap. Dar apoi intră Ștefan val-vârtej pe ușă:
– Ok, ce avem azi de făcut?
– Știi, noi ne gândeam să…
– Așa, deci, ziceați voi că vreți să…
Și își scoate tacticos caietul studențesc (că, da, are un caiet studențesc unde notează) și începe să scrie ca nebunul în el. Clau se uită la mine, eu mă uit la Clau: “Ok, lasă că ne spălăm mâine pe cap, uite-l p-ăsta a ajuns la 3 pagini de când a intrat pe ușă, hai să vedem ce facem, că e păcat de cât spor are nebunul” 🙂

Mulțumim, Ștef! Azi nu suntem nici iubitele tale (asta ar fi Clau), nici prietenele tale (asta ar fi Gret). Azi suntem Facem Bine și îți mulțumim în numele echipei, focilor și #ălorabuni.

1. Ce înseamnă pentru tine “să faci bine”?

Făcut bine înseamnă și un “bună ziua”, și o ușă deschisă pentru cineva, dar și un pus plastic la plastic sau mers la un cărat de mobilă. Un ascultat de prieten, un sunat la părinți să vezi ce mai fac, lăsat mașina acasă și mers pe jos. Nu trebuie să aduci pacea mondială și să salvezi toată Africa, ca să poți zice că ai făcut bine. Trebuie să învățăm cu lucruri mărunte, mai ales la noi în țară, unde încă are succes vorba “să moară și capra vecinului”.

2. Când ai făcut ultima oară bine? În ce-a constat?

Acum 2 ore. Am fost și le-am luat 2 shaorme colegilor de muncă. Plângeau pe whatsapp că sunt rupți de foame și că au super multă treabă. Se pune? :)) Cred că un bine mai pe termen lung este că sunt un internet troll și am ajutat mulți oameni să nu mai dea share la fake news sau la știri bombastice. Am avut zeci de discuții despre cum e important, ba chiar necesar să ne informăm din mai multe surse, să învățăm să ne stabilim filtre, să putem să vedem mai ușor care este adevărul, și în felul ăsta să păstrăm legătura cu realitatea. Cred că devii mai puțin superficial dacă te informezi corect despre ce se întâmplă în viață.

3. Când ți s-a făcut ultima oară bine? Care a fost?

Liviu Dragnea cu OUG-ul lui în iarna lui 2017. :)) Mi-a arătat că societatea civilă, dar mai ales generația mea, nu este în letargie, nu este indiferentă și nici nu mai poate fi mințită și păcălită și călcată în picioare. A fost pentru prima oară când am simțit că sunt mândru că sunt român. (că tot vuiește netu’ cu statusul ăsta)

4. 3 calități pe care crezi că le au #aiabuni

Realiști, corecți și cu inimă.

5. Dacă ai avea o super-putere, care ar fi ea? Cum ai folosi-o să faci bine?

Aș face imposibil ca oamenii să mai mintă. Dacă nu aș avea destulă licoare magică, măcar aș face să nu se mai mintă pe ei.

6. Poți să schimbi o zi din viață – să nu mai existe – ce zi ai schimba?

20 aprilie 1889 sau 18 decembrie 1878.

7. De ce să mergem la vot?

Păi dacă votezi, măcar mai poți spera într-o schimbare. Dacă nici măcar nu te duci, cum să scapi de interlopii ăștia care ne conduc?

8. Un sfat mișto primit de la bunica / bunicul (sau cineva drag din copilărie).

Bunica mea avea o vorbă: dacă ție îți place, și mie îmi place. Nu știu dacă asta m-a făcut cumva să îi accept mai ușor pe cei de lângă mine și cu bune și cu rele. Dar o am în cap de atunci.

9. Ce obiceiuri sănătoase ai?

Era mișto întrebarea asta acum câțiva ani când mâncam super sănătos, mergeam la sală, nu fumam. :)) Încă încerc să mă întorc în direcția aia. Cred că cel mai sănătos obicei este că îmi iau mereu timp să mă relaxez și încerc să dorm mai mult. Cu cât ești mai putin stresat, cu atât ești mai fericit.

10. Cum ar suna un discurs al tău „Hai să facem bine” ținut în iad? 

“Dragilor, atmosfera este incendiară aici și mulțumim tuturor că v-ați păstrat caracterul neîntinat de când ați sosit. Pentru că suntem proactivi către nevoile voastre și înțelegem că rutina asta cu cazane și smoală v-a cam omorât, astăzi la furnalul principal avem niște interpreți de renume mondial, care – sperăm noi- vor menține focul viu în inimile voastre!” Iar pe artiști i-aș pune să cânte Ave Maria.

One thought

Leave a Reply