Pe Cristi l-am cunoscut, cum se face în vremurile noastre, pe Insta. A fost dragoste la prima vedere, cu tot cu “omg, ce cap are copilul ăsta de 22 de ani”. Recunoaștem. Eram un pic influențate de Tik Tok și alți demoni și puțin a lipsit să nu începem și noi ca bunica “tinerii din ziua de azi…” 🙂 Dar dacă jumate sunt măcar ca el sau ca Tushar Advani – suntem pe mâini foarte bune. Pensia noastră e asigurată! 🙂 Tushi, pentru prieteni, este puștiul care acum are 20 de ani, a venit din India, și-a dat aici BAC-ul și licența în română și nu ratează niciun program de voluntariat și de făcut bine.

Cel mai recent proiect al copiilor (omg, ce cap au!) este Generația Vot (stalkuiți aici pe Insta), prin care vorbesc cu cei de vârsta lor așa cum trebuie. Simplu, fără bullshit, fără promisiuni electorale. Iar interviul ăsta de mai jos e unul dintre cele mai bune lucruri citite în ultima vreme. Ei sunt tinerii din ziua azi. Curajoși. Capabili. Asumați. Responsabili. Puși pe acțiune. Sătui de “lasă că merge și așa”. Și cu nebunia aia a vârstei când crezi că poți face orice. Culmea e că noi nu mai avem 22 de ani, dar după discuțiile cu ei, ne-a lovit și pe noi sindromul “PUTEM ȘI CHIAR O SĂ FACEM ORICE!” 🙂

– Cum a apărut Generația Vot? Cine este GV?

Cristi Dragan: Generația VOT a pornit atunci când eu și Tushar ne-am gândit să căutăm cam care e prezența la vot a generației noastre. Numerele ne-au speriat puțin și în acea seară am lansat pagina de Instagram Generația VOT. Cred că motivul pentru care lucrurile au funcționat așa de rapid este faptul că noi doi nu prea avem răbdare din fire așa că atunci când găsim o problemă nu stăm prea mult pe gânduri. Pot spune că suntem oameni de acțiune. Viața mi-a demonstrat că ideile nu prea au valoare daca nu te apuci să le aduci la viață.

– Care sunt valorile GV? 5 valori care vă definesc.
Cristi:
Nu ne-am gândit conștient să setăm niște valori de la început, deși poate că ne-ar fi fost de ajutor. Voi lista câteva valori care reies din felul în care am lucrat noi împreună până acum:

  • Proactivitate = așa cum nici noi nu am așteptat soluțiile să apară, încurajăm tinerii ce ne urmăresc să vină cu idei creative de a promova inițiativa în comunitatea lor și îi ajutăm să le implementeze.
  • Autenticitate = mesajele noastre sunt simple și așa cum le simțim noi la 20 respectiv 22 de ani. Suntem niște personalități jucăușe și vesele, așa că exact asta folosim și în motto-urile si mesajele cu care venim în spațiul public.
  • Imparțialitate = rolul nostru, așa cum ni l-am asumat, este să invităm tinerii la vot, nu să le spunem cu cine să voteze. De aceea, facem tot posibilul ca felul în care comunicăm să nu fie partizan.

Tushar: Comunitate. Vrem ca prin acest proiect să creăm o comunitate de oameni care acționează, care este pregătit să facă necesarul pentru binele comunității din care face parte, o comunitate de oameni care își exprimă spiritul civic și merge la vot. 

– De ce să mergem la vot? 3 motive.
Cristi:
Un prieten care ne susține în Generația VOT, Alexandru Dănescu, mi-a atras atenția că la alegerile locale, spre deosebire de prezidențiale sau parlamentare, votul nostru are o greutate mult mai mare. Poate sunem 1 din 1,000,000 sau poate chiar 1 din 100 în cazul comunelor. Vocea noastră are mai mult decât în alte situații o portavoce.

Cred că dacă “ne-o luăm” trebuie să ne-o luăm pe barba noastră. Nu vom mai putea să ne plângem că liderii noștri nu ne reprezintă decât atunci când am propus pe cineva mai bun în loc prin vot.

Ne-am plâns destul. Pentru fiecare “votul meu nu contează,” poate veni încă o zi de supărare sau de proteste în Piața Victoriei. Eu sincer m-am săturat să mă plâng și caut soluții. Poate nu sărim noi de la rău la excelent, dar sunt sigur că la un “binișor” tot ajungem.

Tushar:

 1. Dacă în viața personală nu lăsăm ca altcineva să decidă ce facem de ce să lăsăm pe cineva să decidă viitorul nu doar al nostru dar și altora milioane de oameni. 
 2. Este un mod simplu de a exprima opinia noastră despre cum vrem să fie orașul/ țara noastra, pe cine vrem ca reprezentantul nostru
 3. Pentru că putem. Străbunicii, bunicii și chiar părinții noștri au luptat pentru dreptul de a alege și de a-și exprima propriile opinii și acuma este timpul nostru de a alege. 

– După When Its Over, a apărut GV. Ce urmează după alegeri?
Cristi:
Sincer nu știu încă. Proiectele despre care ne întrebați au fost pornite pe baza unui sentiment, unei dureri sau a unei dezamăgiri. Chiar și prin WhenItsOver.Project încercăm să aducem mereu subiecte noi în atenția tinerilor, de la feminism la toxic masculinity si prevenirea suicidului. Cred că și următoarele proiecte sociale pe care le vom lansa vor fi centrate în jurul conversațiilor dificile de care fugim zi de zi. Cineva trebuie să își asume să nu fie doar popular și mie treaba asta mi se pare fun.

– Zi-ne despre tine. Ce face Cristi cu viața lui? 🙂
Cristi: Cristi tocmai ce s-a mutat pentru un semestru la Londra. Am trăit, studiat și lucrat împreună cu colegii mei de la Minerva Schools peste tot prin lume (SUA, Coreea de Sud, India, Germania și Argentina) și sunt tare curios cum va arăta primul semestru din era COVID-19. Cred că un lucru pe care oricine îl poate observa ușor la mine este faptul că problemele mă energizează. Iubesc să caut soluții, să experimentez și să fiu parte a soluției. Deși uneori poate deveni obositor, inițiativele sociale pe care le-am demarat până acum mă definesc și mă conectează cu ceea ce simt că este rolul meu, sa fiu creativ pentru societatea mea.

– Ce înseamnă BINELE pentru tine?
Cristi:
Binele pentru mine înseamnă acțiune. Cred în puterea a multe acțiuni mici și bune care pot conduce la schimbări sistemice. Generația VOT era un proiect destinat Bucureștiului însă mulți oameni simpatici au făcut un lucru aparent banal, au dat share pe story postărilor care li se păreau fun, și inițiativa a ajuns prin toată țara.
Tushar: Binele pentru mine înseamnă o chestie firească pe care o dorim, o chestie normala pe care o facem pentru noi si pentru cei din jurul nostru. Cum spune și citatul meu preferat: “When given a choice between being kind and being right, always choose kind.”

– Când ai făcut ultima oară un bine? Când ți s-a făcut?

Cristi: Haha, azi de dimineață eram în aeroport așteptând îmbarcarea și un copil plangea lângă mine. Întâi m-a iritat puțin, însă după mi-am amintit că eram un mare plângăcios atunci când eram mic așa ca i-am dat lui cutia de ciocolată pe care o primisem de la mamaie ieri. 

Mi s-a făcut bine zilele astea când din senin au venit în vizită să-și ia rămas bun câțiva prieteni dragi. M-am bucurat enorm sa îi văd înainte de plecare.

Tushar: Ultima oară când am făcut un bine este când am fost aici pentru o persoană dragă mie zilele astea și trecea printr-o perioada nu așa bună. Și mi s-a făcut bine chiar azi când o prietenă a împărtășit o rețetă super super bună de paste cu mine și le-am gătit împreună cu mama. 

– Revii în țară după studii sau rămâi afară?
Cristi: To be continued… Cred că viața generației mele nu se mai potrivește acestei întrebări. Mă văd fiind când aici, când acolo. Am două criterii principale pentru unde mă duc în general. 1. Unde e un mediu care mă va crește? 2. Unde e nevoie de mine? Și uite așa sunt sigur că o sa vin adesea pe acasă în România, așa cum sigur voi mai avea perioade în străinătate.

– Cum ar suna o scrisoare (scurtă) din partea GV pentru România?

Dragă România, 

Anul acesta nu a fost deloc blând cu noi, însă ne-a arătat cât de departe ne pot duce solidaritatea și faptele mici, dar bune. De aceea, sperăm ca pe 27 septembrie să ne strângem la urne ca niciodată. Sperăm ca 2020 să fie anul când am pus în cui fraze de tipul “toți sunt la fel”sau “la ce contează votul meu?” și să le înlocuim cu speranță. Știm că de multe ori ați fost dezamăgiți de clasa politică însă noi credem că încă există opțiuni. Te scoatem la un vot?

Cu drag,
GV 

– Intră tinerii în politică? Vor? Fug? Cum sunt TINERII DIN ZIUA DE AZI? 🙂
Cristi: Cam greu să fac o generalizare, sincer să fiu. Suntem în toate felurile. Mulți deja detestă politica, alții vor să se implice. Ca sa vorbesc în numele meu, fiind cumva dezamăgit de rigiditatea sistemului politic, mereu m-am uitat către ONG-uri si proiecte independente ca factori de impact social. Mai de curând mi-am dat seama că nu e politică SAU ONG-uri ci ȘI. Sper ca aceste categorii să colaboreze din ce în ce mai mult.

Tushar: Cu experiență doar din cercul meu de prieteni, chiar văd o mulțime de tineri care își fac vocea auzită, folosesc platforma pe care o au, pentru a informa lumea despre ce se întâmpla, despre ce pot face ei pentru a ajuta în anumite situații și chiar sunt mândru de ei. Tinerii de azi, cel puțin cei pe care cunosc, vor să aducă schimbări, vor să se implice în lucruri prin care să facă asta, doar au nevoie ca adulții, că cei din alte generații să le ia în serios și să audă ce au de spus

Dacă aș fi într-o zi președinte… ce-ai schimba? 3 lucruri esențiale. 

Cristi: Hahahaha dacă aș fi președinte în România nu aș avea prea mare putere de schimbat lucruri fundamentale. Mă voi gândi că pot convinge guvernul să treacă la treabă.

  • Aș reforma educația din școli. Sunt atât de multe studii care au scos la iveală skill-uri ale viitorului precum gândirea critică, comunicare sau gândirea creativă. Sistemul actual pare că a rămas puțin în urmă din acest punct de vedere. 
  • Aș lucra pe infrastructură pentru biciclete și trotinete. În București simt că fac un sport extrem când ies cu bicicleta sau cand inchiriez un Lime. Sunt variante care ne ajută să încetinim încălzirea globală și care ne și mențin în formă și sper să nu mai fie hip pentru mult timp ci sa fie mainstream, toți să le folosim.
  • Aș încerca să învăț de la alte țări. Eu cred că nu e mereu nevoie să reinventăm roata. Avem ceva de la învățat de la așa de multe țări. Sper să fim mai curioși și mai puțin mândrii ca să putem crește mai rapid.

Completează tu, Cristi:

Dragi români, mi-ar plăcea să sperăm din nou și să însoțim speranța cu acțiunea.
Dragi politicieni, hai să fim mai deschiși la feedback și idei din partea românilor.
Dragi părinți, mulțumesc pentru că vă învățați copiii că trebuie să spere că se poate și mai bine.
Dragă Generația Vot, cred foarte tare în tine pentru că suntem mulți și dacă facem multe lucruri bune deși mărunte putem aduce o schimbare.
Dragă România de peste 10 ani, nu îmi vine să cred că totul a meritat.

Completează tu, Tushar:

Dragi români, mi-ar plăcea să facem ca toata lumea să simtă ca ei de oriunde vin, oricine sunt, sunt acceptați și că ei contează și sunt parte din comunitatea aceasta.
Dragi politicieni, hai să fim mai deschiși la schimbări și să facem promisiuni realiste și realizabile când vine vorba de a convinge lumea să voteze, hai să o luăm, câte un pas, câte un pas.
Dragi părinți, mulțumesc pentru că m-ați învățat să fiu bun, amabil cu lumea în absolut orice situație și să fiu mai deschis la minte, să nu judec și să am propriile opinii.
Dragă Generația Vot, cred foarte tare în tine pentru că acest mic pas pe care facem împreuna, orice rezultat o sa avem în momentul de față, o să conteze enorm că am facut și o să aiba un impact mare în viitorul nostru.
Dragă România de peste 10 ani, nu îmi vine să cred că chiar am reușit să aducem măcar un pic de schimbare în cum facem lucrurile și cum tratam poporul nostru. 

 

One thought

Leave a Reply