Aici ar trebui să fie un paragraf scurt despre omul intervievat. Dar când îl și cunoști personal (bine și de mult) e atât de greu, că ai o mie de lucruri bune de spus despre și nici nu mai știi ce e relevant, ce trebuie să punctezi sau cu ce să începi. Ioana Dodan este arhitect de oameni. Creează – ea le zice branduri, dar noi le-am zice povești. Că face povești din noi și poveștile ei încep cu “A fost odată ca niciodată un om care era bine cu el…”

Astăzi, de 8 martie, lansează acest minunat SELF LOVE Club, care (pe scurt, of, “scurtul ăsta!) este un atlas al oamenilor normali cu defecte perfecte. Adică să ne placem un pic și noi pe noi. Măcar un pic. Și, cine știe, poate chiar să facem pace cu noi și povestea noastră să înceapă și ea cu “A fost odată ca niciodată…”.

Pe lung, doamnelor și domnilor, ea este Ioana Dodan!

Cine e Ioana Dodan și ce e The Fab Squad?
Ioana arhitect de brand personal, om de vizual, om care iubește oamenii, pozitivează (nu știu dacă există neapărat cuvântul ăsta, adică dă cu roz, cu bine și cu Prosecco peste tot) cam tot, are mulți prieteni, e și mama lui Toma și jumate din Ioana si Vlad, bea mult Prosecco și se tratează de judecăți proprii.

The FAB Squad e locul meu de suflet unde am creat atmosfera perfectă în care oamenii se deschid, se lasă, sunt și mă lasă și pe mine să îi VĂD (nu doar pozez) așa cum îi văd eu și să le desenez brandul personal. E și locul unde machiez cu plăcere, beau Prosecco cu toată lumea, organizez tot felul de evenimente. Creăm și branduri personale, dar și povești.

De ce au nevoie oamenii de un The Fab Squad? Ce face pentru ei?
The FAB Squad te lasă să fii TU. Să nu te mai iei așa tare în serios (Prosecco ajută – e ceva magic cu băutura asta și bulele ei) și să îi lași pe oameni să te vadă cum ești cu adevărat. Aici organizez ședintele foto individuale unde facem fotografii dacă vrei poze pentru tine, pentru brandul tau, pentru mama sau linkedin. Aici facem evenimente cu echipe sau grupuri unde îi dăm cu pudră magică (adica facem makeup fab) și facem fotografii, îi pozăm și vorbim cu ei și le creăm o identitate a echipei. Și tot aici suntem foarte happy să facem sesiunile foto de self love în care oameni curajoși ne arată defectul lor perfect și se lasă văzuți.

The Self-Love Club a apărut cum, când? Că de ce ne e clar 🙂
Self Love Club s-a cristalizat în mintea mea în septembrie 2019 când eram la NY și datorită diversității din media, din magazine, de pe stradă, a felului în care se purtau oamenii, a atitudinii față de sport și mâncare și viață, mi-a plăcut mai mult de mine. Era de fapt un context în care nu mă mai simțeam “PREA” sau “NU DE AJUNS DE”. Am analizat mult de ce simțeam asta. De ce am fost mai curajoasă vestimentar, de ce am mancat mai sănătos, de ce îmi venea sa fac sport. ȘI concluzia a fost că MA UITAM LA ALTCEVA.

Așa că am decis că în 2020 voi pune temeliile unui nou tip de media in Romania. Una în care nu mai judecăm după formă. ÎN care nu mai judecăm. PUNCT. Și am zis că trebuie sa vină din iubire. Că trebuie să trec întâi eu prin proces. So I did. ȘI apoi să imi strâng armata. Și să umplem internetul de oameni normali, curajosi, frumoși.
Partea cu “detaliul care te sperie” pe care o includ în colaj a aparut când treceam eu prin procesul ăsta de self love. Și mi-am dat seama că trebuie să mă uit la mine. Fizic. Și mi-a fost greu. Dar după o serie de analiză a unor autoportrete am început să realizez că aici e cheia – în a ne iubi “defectele” – trebuie să te uiți întâi la ele și să le normalizezi – să le faci ale tale.

Lucrezi mai mult cu femeile decât cu bărbații. Cine se iubește mai mult?
Cred că nici unii, din păcate.
Copiii. Și eu am învățat tot de la copii. De la Toma! 💜
Dar clar bărbații se judecă mai puțin.

Ioana e într-o relație sănătoasă cu Ioana sau e complicated?
M-am placut dintotdeauna. Și mă plac. Dar am periodic câte niște luni în care nu mă uit la mine și mai uit să mă plac. Recent am trecut prin asta. Și am căutat mult răspunsul. Cred că acum încep să îmi fac cu adevărat spațiu în minte și suflet pentru mine. M-a ajutat să văd cum mă vede Toma (băiețelul meu) și să mă desprind de modele pe care încercam să le emulez. Am fost pe la terapie, am vorbit mult despre asta. Proiectul SELF LOVE e un grup de terapie și pentru mine. SO, yeah, mai am, dar cred că sunt pe drum către “relație sănătoasă”.

Cum ajungi să ai încredere în tine? Să te placi?
Te vezi întâi. Și ai curaj să te simți. Să te lași.

Ce le spui și faci oamenilor ca să facă pace cu ei?
Să dea paharul pe gât :))))
Nu.
Să respire. Să închidă ochii. Le spun prin ce trec eu. Empatizez mult cu fiecare. La unii ajung foarte greu. Pe mulți îi ajută să păstram liniștea. Pentru că mulți nu au nici măcar 1 minut de liniște în zilele lor.

Ce îți spun oamenii cel mai des la ședințele foto? 
“Nu știu să stau la poză!
Ce fac cu mâinile?
Nu sunt fotogenică, să știi!
Faci tu să nu iasă gușa, da?”

Vorbesc oamenii despre defectele lor fizice?
Da, toți. Și foarte urât.

Pot fi defectele perfecte? 
CLAR! Conceptul de “defect” este atât de subiectiv. Despre asta e vorba în Self Love Club și în Atlasul SELF LOVE – Suntem Oameni Normali cu DEFECTE PERFECTE – nu scrie nicăieri lângă poza oamului care credea el că e defectul. Și mulți îmi spun că nu își dau seama. Că nu văd nimic. Se uită la complet altceva. Nici unul dintre noi nu suntem o gușă, un cearcăn, un nas. Și doar noi singuri alegem să ne concentrăm pe acel lucru. NIMENI din jurul nostru nu va face asta.

Poza perfectă de Instagram – ai o rețetă?
Una la care nu ai tras 46 de variante ca să iasă profilul ĂLA. Aia pe care ai făcut-o când simțeai ceva. Și bineînțeles fără 12136 de filtre.

Ești mamă de băiat. Ce plan de bătaie ai să crești un adult cu încredere în el și pe #selflove?
O să-l îmbrățișez și o să îi spunem că îl iubim, ca să înțeleagă că a iubi e firesc și necesar.

Pe o scală de la 1 la 10, unde stăm ca țară cu diversitatea?
Vai de scala noastra!
1.

Și cum se poate schimba?
Mai mulți oameni normali aduși în media. Pozați și expuși de branduri mari. Mai multe tipuri de piele. Manechine în magazine de la S la XXL. Brandurile mari au puterea să schimbe asta. Cele care umplu fațadele de reclame. Ei trebuie să lucreze cu oameni diverși.

NOI putem să facem vâlvă. Să nu mai dăm like la toate domnișoarele care fac exces de aplicația aceea care îți face pielea de plastic. Să nu mai dăm share la personaje care promovează bullying-ul, să angajăm femei pe posturi “bărbătești”, să invităm minoritățile să faca sărbători în Piața Universității, nu numai târgurile primăriei, să educăm vânzătoarele să nu se mai uite la oamenii care sunt peste masura M ca la niste intruși, să punem rampe de entru oamenii cu handicap peste tot, să avem autobuze unde se pot urca și invalizii, să nu ne lăsam copiii să fie bullies, OMG, e foarte mult.

România e o țară normală cu defecte perfecte? Sau o țară defectă cu anormalități perfecte? 🙂
Am sa aleg varianta 2. E tare defectă. Dar jur că unele chestii care pentru alții sunt anormale îmi plac de mor.

 

Leave a Reply