Are depresia manual?
Daca depresia ar fi luata in serios si daca ne-ar pasa de emotiile si trairile celor de langa noi, ar putea avea un manual. Pana atunci, multa dezinformare si neinformare.

Pe tine ce te ajută în momentele de negru?
Meditatia. Respiratia corecta. Cititul. Dragostea. Instinctul. Sportul. Ordinea e aleatorie. Am atacat pe mai multe fronturi.

Ce ai vrea să ți se spună în momentele acelea?
“Te vad”, “Te ascult”, “Te inteleg”.

Dar să nu ți se spună?
“Lasa ca trece”. “Daca ai face un efort, ai reusi sa treci peste”, chestii de genul. Cand ai un moment de negativism total, ai nevoie de empatie. Trebuie intai sa te detoxifiezi emotional. Abia apoi poti asimila “nutrientii” -sfaturi, ajutor, incurajari. Uneori depresia poate fi extrem de violenta, de categorica, avansand rapid pana in punctul de cedare. Si orice terapie aplicata unui om care nu mai vrea nimic risca sa esueze. De aceea singura “arma” ramane empatia.

Care e cel mai urât lucru / gând (dacă nu e prea dureros să spui) pe care ți l-a spus depresia?
Ca nu sunt buna de nimic, ca nu sunt suficienta, ca n-am ce sa mai dau.

Ce ți-ai spune ție, cel de acum, dacă ai călători în timp la cel mai negru moment al tău. Te-ai lua în brate și ți-ai spune… ce?
Mi-as spune ca depresia e o parte din mine, nu eu o parte din ea.

Nu îți cerem un sfat sau încurajare. Dar ai un mesaj, un gând, o îmbrățișare pentru cei care trec prin asta pe care vrei să-l transmiți?
Vreau sa le spun ca am scris si am sters de nenumarate ori unele raspunsuri, ca mi-a fost extrem de greu sa ma gandesc la depresie si sa-mi expun vulnerabilitatea. Va inteleg pe cei care nu puteti vorbi despre asta, care simtiti ca puteti funtiona doar daca disimulati sau negati disperarea sau apatia. Si daca eu reusesc sa vorbesc despre asta, cred ca si altii vor reusi. Cred ca un pas spre vindecare e comunicarea.

Cu sonor, vă rugăm:

Leave a Reply