Când zici Anita, zici animăluțe. Toate! Nu doar alea frumoase și instagramabile. Salvează șerpi, lilieci, șopârle, lebede, țestoase, câini, pici, căluți și, înțelegeți voi, TOATE. Anita e prietena aia a ta care vine cu povești și cu energie după ce probabil a stat tot weekendul cărând, mutând, în praf, în frig, în noroi, ca să salveze un porumbel. Și dacă o vezi pe stradă e o prințesă. Chiar e, dar în sensul ăla bun al cuvântului, prințesa copilăriei noastre. Noi ne imaginăm că fix așa ar arăta Cenușăreasa sau zânele bune. E frumoasă de pică, e super smart și empatică, desenează frumos, că e grafician și zâmbește de parcă tocmai a ieșit dintr-un basm, nu dintr-un hambar unde a ajutat la nașterea unui miel probabil.

Mulțumim, Anitule! Ești unul din #aiabuni care ne-a și inspirat să credem că putem să #facembine chiar și cu pași mici, mici, mici de pinguin 🙂

1. Ce înseamnă pentru tine “să faci bine”?
Să faci bine înseamnă că bucuria celui care primește ajutorul devine bucuria ta. Cred că dacă ai capacitatea să simți asta, a face bine devine cel mai natural lucru, devine parte din felul tău de a fi. Totuși nu cred că devine neapărat mai ușor. Să vrei schimbare și chiar să pui mâna să ajuți înseamnă că nu prea ajungi direct acasă după serviciu, că poate faci donații care mereu îți par prea mici pentru cauzele pe care le susții sau că investești resurse în direcții pe care ceilalți fie le iau în derâdere, fie le ignoră. Dar te obișnuiești și treci peste ignoranță, refuzuri și zile în care te gândești că poate o faci degeaba. Fiindcă din ăia 100 de oameni care te văd și te aud, apare unul care vine să facă voluntariat cu tine după serviciu, care îți mulțumeste că i-ai adus în vedere niște lucruri, care începe și el să facă bine mai departe. Și atunci capătă din nou sens.

Na, e greu într-o țară a cărei expresie despre facerea de bine e… cel puțin negativă.

2. Când ai făcut ultima oară bine? În ce-a constat?
Acum, când zic bine, sunt bine-uri mici… Cum îl salut pe domnul fără adăpost în fiecare dimineață (care mai nou se bucură de salutul meu fiindcă a început să-mi și răspundă zâmbind) și BINE-uri mai măricele. Binele meu mai măricel e direcționat în mare parte către animale, fie ele domestice sau sălbatice. Recent, am luat din adăpost o pisică foarte bolnavă în foster ca să o pot duce la medic atât cât ar fi avut nevoie ca să își revină. Adăposturile sunt pline, iar cazurile care necesită o atenție deosebită îngreunează foarte tare lucrurile pentru niște oameni care au în grijă alte sute. Și care fac asta tot voluntar, pe lângă viețile și joburile lor 9-17. Mie îmi e ceva mai ușor să am grijă de un singur animal decât le e lor de 199 + 1.

Ca să nu se înțeleagă că fac colecție, nu păstrez niciunul din animalele pe care le iau în foster. Ele pleacă la cei care le adoptă după ce sunt complet sănătoase. E ceva ce poate face oricine.

3.Când ți s-a făcut ultima oară bine? Care a fost?
Primesc gesturi frumoase zilnic, pe unele le conștientizez, pe altele le iau ca atare deși nu ar trebui. Azi dimineață nu m-am simțit bine și soțul meu mi-a pregătit un mic dejun complet cu fresh de portocale și tot, livrat direct la pat. Nici de tratamentul pisicii n-a trebuit sa-mi fac griji (da, pisica e încă la noi și ne ocupăm amândoi de ea).

4. 3 calități pe care crezi că le au #aiabuni
Compasiune, curaj și o viziune clară asupra priorităților.

5. Dacă ai avea o super-putere, care ar fi ea? Cum ai folosi-o să faci bine?
Ca să nu zic că aș muta toate animalele pe o planetă fără oameni, o să aleg să elimin aroganța din fiecare om. Cred că aroganța stă la baza multor lucruri de care ne îngrozim și spunem “vai, dar cum a putut?”. Păi, a putut. Pentru că o persoană arogantă se crede mai presus de toți, binele ei e cel mai important și e complet închisă la schimbare sau dialog pentru că e deja perfectă, nu-i așa?
Așa că da, mi-ar plăcea să văd cum oamenii rămân fără aroganță și sunt dispuși să înțeleagă că sunt atâtea lucruri pe care nu le știu oricâte cărți ar fi citit și atâtea lucruri bune de făcut oricât voluntariat ar face.

6. Poți să schimbi o zi din viață – să nu mai existe – ce zi ai schimba? 
Cu speranța că orice tragedie a lăsat în urma ei o lecție sau ceva bun sub răul evident, n-aș schimba nimic. Dar ăsta e punctul de vedere confortabil al unei persoane care a fost ferită de tragedii până acum.

7. De ce să mergem la vot?
Pentru că e cam singurul lucru pe care îl putem face pe planul acesta. Primul pas în direcția unei schimbări la nivel de societate. Poate într-o zi, rău mai mic după rău mai mic, următorul de pe buletinul de vot o să fie unul dintre #aiabuni.

8. Un sfat mișto primit de la bunica / bunicul (sau cineva drag din copilărie).
Daca n-ai grijă de tine nu poți să ai grijă de alții.
Deși părinții mei nu sunt singurii care îmi spun asta, ei o rostesc cel mai ferm.

9. Ce obiceiuri sănătoase ai?
Primul priiiimul, baza: foarte puține lucruri sunt mai importante decât orele mele de somn. Fac puțin sport în fiecare dimineață înainte să plec la serviciu, orice ca să nu înțepenesc de tot pe scaunul ăla. Mă demachiez zilnic, nu există excepții. Nu mănânc carne, pentru mine e sănătos. În fiecare seară când mă întorc de la birou fumez o țigară (două-trei) cu soțul meu și vorbim despre ziua noastră sau ce porcării am mai descoperit pe net. Știu, știu cu fumatul DAAAR obiceiul ăsta de a sta împreună și a pălăvrăgi la o țigară ne dă un vibe de treptele facultății, așa, și ne bucură.
Și bineînțeles, voluntariatul. Vizitele la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice sau la adăpostul de câini sunt aur pentru minte și inimă, suflet, cum-vreți-voi-să-i-spuneți.

Vin de acolo mai obosită decât de la orice oră de balet, sală ce-vrei-tu dar mai fericită și liniștită ca oricând. Vin și ceva mai forțoasă de la gălețile alea de apă cărate (în adăpost uneori scoți apă din puț) și mâncarea amestecată în roabă. După ce am hrănit cu pipote și inimi niște pui de bufniță sau scos lilieci rătăciți prin apartamente (supravegheată de specialiști, desigur), am prins niște dexteritate și cunoștiințe de la Centrul de Animale Sălbatice. Înveți multe, descoperi, ești expus la lucruri unice și cunoști niște oameni..băi dar ce oameni <3. Și toate astea făcând bine.

10. Cum ar suna un discurs al tău „Hai să facem bine” ținut în iad?
În iad? Nu credeam că toate dușurile alea fierbinți o să mă aducă aici.
“Stați aici, că stați bine. Bine rău.”

Leave a Reply