“Cea mai bună metodă individuală prin care ne putem proteja atunci când se produce un cutremur major este să luăm din timp câteva măsuri simple și responsabile: să ne informăm cum și unde trebuie să stăm în timpul unui cutremur”. Cum și unde trebuie? De la ARCEN, în care avem încredere și care fac atât de multe lucruri bune pentru noi! Recent, tot ei au închis și Centrul Bucureștiului pentru mașini pe timp de weekend și scriem și aici “Muuuulțuuumim”, că n-am apucat să le zicem și în mailurile cu ei cu și despre cutremure.

De ce cutremure? De ce azi cutremure? Pentru că ne-am dat seama cât de complet nepregătite suntem noi două, de exemplu. Am tot citit pe net lucruri în ultimii ani, dar dacă ne puneți să vă povestim ceva despre, o să facem haos și cu mințile voastre, și cu ale noastre. D-asta o să tăcem acum, îi lăsăm pe specialiști să vorbească și să ne pregătească!

#STAM(maimult)ACASA, dar ce facem în cazul unui cutremur mai mare?

Nu avem cum să știm unde o să ne aflăm dacă se produce un cutremur major, putem fi la job, la școală, la cumpărături sau da, acasă. Este foarte important să fim în siguranță în locurile unde petrecem timp și să știm cum să ne comportăm în primele secunde de cutremur și imediat după. Informarea împreună cu pregătirea pot face o diferență semnificativă la momentul respectiv, pentru că reduc riscul de a fi rănit. Primul lucru pe care ar trebui să îl știm toți este cum ne protejăm efectiv în timpul producerii unui cutremur major, este vorba de următoarea procedură simplă: ne lăsăm la pământ, ne acoperim capul și gâtul cu mâinile și încercăm să ne adăpostim sub o masă solidă sau un birou. Ne ținem cu o mână de mobilierul sub care suntem și așteptăm să înceteze mișcarea seismică. Dacă nu e posibil să ajungem dedesubt, putem sta în aceeași poziție de mai sus, lângă un perete interior.

Dacă ne aflăm afară trebuie doar să ne lăsăm la pământ și să ne acoperim capul și gâtul cu mâinile, fiindcă poziția asta ne poate proteja. Oriunde am fi când se produce un cutremur, nu e recomandat să ne deplasăm mai mult de câțiva pași, fiindcă mișcările seismice pot fi atât de bruște, încât să nu putem merge sau fugi.

Legenda spune că, din păcate, sigur ne paște un cutremur mai serios. E o legendă sau chiar va urma unul mai mare în România?

România este o țară vulnerabilă din punct de vedere seismic, asta e adevărat. Nu putem însă anticipa un cutremur, nimeni nu o poate face, de aceea este foarte important să fim mereu pregătiți, pentru că asta înseamnă diminuarea riscurilor pentru noi și cei apropiați.

Cea mai bună metodă individuală prin care ne putem proteja atunci când se produce un cutremur major este să luăm din timp câteva măsuri simple și responsabile: să ne informăm cum și unde trebuie să stăm în timpul unui cutremur, ce facem dacă suntem în interior sau afară, care sunt locurile sigure și cele periculoase într-o clădire, să facem un plan cu familia sau prietenii despre cum comunicăm imediat după cutremur dacă nu vom putea folosi telefonul mobil și să stabilim un loc de întâlnire în funcție de cele mai frecventate locuri ale fiecăruia, să ne facem un kit de cutremur pentru a ne fi cât mai ușor pe cont propriu pentru minim 72 de ore, să poziționăm și să ancorăm mobila din casă astfel încât să nu fim răniți în timpul mișcării seismice și să începem un demers de consolidare a clădirii în care locuim, dacă este cazul.

E util kitul de cutremur pe care ar trebui să-l avem în casă? Dacă da, ce ar trebui să conțină?

Da, oricine locuiește într-o zonă cu risc seismic ridicat ar trebui să își facă sau să cumpere un kit de cutremur, în primul rând pentru că te ajută să treci mai ușor peste primele ore de după, când evident că nu o să poți face cumpărături fiindcă magazinele, supermarket-urile, farmaciile și alte locuri din care ne aprovizionăm nu vor fi deschise. Și apoi, să fim independenți și să nu depindem pe cât posibil de autorități imediat după producerea unui cutremur e un act responsabil, pentru că vor exista persoane rănite care vor avea nevoie de asistență imediată. În primele 72 de ore prioritatea autorităților va fi salvarea celor prinși sub dărâmături sau blocați în clădiri.

Fiecare stabilește ce pune în kit-ul de cutremur, în funcție de nevoile pe care le are, dar sunt câteva lucruri indispensabile care nu ar trebui să lipsească, cum ar fi apa, o trusă de prim ajutor sau mâncarea neperisabilă. Când ne pregătim kit-ul ar trebui să luăm în considerare faptul și că e posibil ca imediat după producerea cutremurului apa, electricitatea sau gazul să fie întrerupte temporar, până se remediază situația. Sau că dacă imobilul în care locuim e grav avariat este posibil să fim nevoiți să evacuăm, Asta ne ajută să ne stabilim mai bine prioritățile cu privire la ce punem în kit-ul de cutremur.

Avem nevoie zilnic de aproximativ 2l de apă și putem rezista destul de mult timp fără mâncare, dar este indicat să facem un mic efort și să ne pregătim acest kit, pentru că așa reducem din situațiile dificile sau neprevăzute care vin odată un cutremur major.

Noi recomandăm ca acest kit să fie un rucsac, fiindcă dacă trebuie să pleci din locuință e ușor de manevrat. Ce poate conține un kit de cutremur?

 • Apă (minim 2l de persoană)

 • Conserve, batoane de cereale sau orice alt tip de alimente neperisabile

 • Trusă de prim ajutor: medicamente uzuale, analgezice, antiseptice, alcool sanitar,

soluție antibacteriană, pansamente, comprese sterile, mânuși, garou, rivanol, apă oxigenată, plasturi, atele, feși din tifon

 • Haine de schimb, pelerină de ploaie

 • Sac de dormit sau pătură termică

 • Lanternă

 • Fluier

 • Baterie externă pentru telefon

 • Radio cu baterii

 • Măști de protecție pentru praf

 • Hârtie igienică și servețele umede

 • Briceag

 • Mini agendă în care notezi numerele de telefon ale apropiaților și punctul de întâlnire

stabilit cu familia sau prietenii

Suntem și noi, ca restul lumii, complet nepregătite, așa că nici nu știm ce să mai întrebăm 🙂 Mai e ceva ce-ar trebui să știm sau să ne pregătim sau să ținem cont sau să sau să…? 🙂

E important să ne facem un plan simplu și realist în caz de cutremur și să discutăm periodic, cam o dată la 6 luni cu familia și prietenii despre cum trebuie să acționăm sau despre temerile pe care le avem, fiindcă dialogul reduce teama și așa va fi mult mai ușor să rămânem calmi și să avem un comportament corect într-o situație de urgență.

Leave a Reply