Credem într-o lume în care el o trimite pe ea la controale regulate și ea îl bate la cap pe el cu analizele anuale, măcar anuale, cu mâncatul mai sănătos și cu respectarea programărilor, că, statistic vorbind, ca să nu fim acuzate de blamare, noi suntem un pic mai ipohondre decât bărbații. Și bine facem! 🙂

Așa că susținem și noi mișcarea Movember, care pe foarte scurt vine de la november + moustache, un concept apărut la începutul anilor 2000.

Ce face mai exact Movember?

Atrage atenţia asupra problemelor de sănătate specifice bărbaţilor: cancer de prostată, cancer testicular, sănătate mintală și suicid. Cu ajutorul “Mo Bros” si “Mo Sisters” aka #AiaBuniCuMustata încearcă să reducă rata sinuciderilor, să îmbunătățească calitatea vieții celor diagnosticați cu cancer testicular sau de prostată, să facă bărbații să conștientizeze care sunt riscurile pentru sănătate dacă nu merg măcar o dată pe an la doctor. “Men are dying too young. We can’t afford to stay silent”, zic ei și noi suntem de acord…

Noi recunoaștem, până să ieșim cu Marinela la un vin (ambasadoarea Movember în România) știam vag despre mișcarea asta. Și apoi ne-au lovit cifrele pentru România (și nu numai):

  • În România se sinucid de 5 ori mai mulți bărbați decât femei.
  • În medie, pe glob, un bărbat se sinucide în fiecare minut.
  • Cancerul de prostată este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor din România (după cancerul pulmonar şi cel colorectal). Anual, 2000 de bărbaţi români îşi pierd viaţa ca urmare a acestei afecţiuni.
  • În Europa, 1 bărbat din 10 va dezvolta, la un moment dat în cursul vieții, cancer de prostată.
  • Numai 27% dintre bărbați recunosc simptomele cancerului de prostată și numai 22% sunt capabili să identifice corect prostata, conform unui studiu realizat de Asociația Europeană de Urologie (EAU).
  • Cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer la tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani.
  • Doar 2 din 10 adulţi şi tineri adulţi vorbesc cu taţii lor despre subiecte legate de sănătatea acestora.

Ce putem face ca să-i susținem și mesajul lor să ajungă la cât mai multă lume?

  1. Bărbații: să își lase mustață în noiembrie și să vorbească despre motivul pentru care au făcut asta. În bulă, la bere, la job, oriunde.
  2. Femeile: să dăm un share, să scriem un post, să ne punem mustăți de Dali în aplicații, să vorbim cu bărbații din viața noastră și, eventual, să le facem noi programări și să ne asigurăm ca merg. 😊
  3. Cei care își doresc să se implice mai mult: vă puteți face profil pe Movember – Living Elsewhere, puteți deveni căpitanul unei echipe, să vă expuneți mustățile, să adunați km și să strângeți fonduri sau să vă înscrieți echipa în Movember Romania Challenge.

Așa că luna asta (și cât de des o putem face), hai să vorbim cu bărbații din viața noastră. Tați, bunici, amici, iubiți, soți, prieteni din friend-zone 🙂 Să-i batem noi la cap să își facă analize regulat (și cu ocazia asta să ni le facem și noi, că nu e ca și cum suntem mult mai responsabile, doar un pic) și să vorbească mai deschis despre problemele astea “tabu” cu care se confruntă.

Aruncați un ochi aici dacă vreți să citiți mai multe, hai să ne lăsăm mustață în noiembrie și să nu ne lăsăm bărbații din viața noastră în pace în nicio altă lună din an.

Leave a Reply