Stăm separat, facem bine împreună. Nu știm ce se întâmplă exact, nu știm ce va urma. Sunt atât de multe necunoscute și fix asta ne sperie. Iar noi, Clau și Gret, ne simțim ca voi mulți cu mâinile legate. Am ajuta, dar cum? Am face ceva, dar ce? Am salva lumea acolo, din prima linie, dar nu e locul nostru. Să fim viteji zilele astea înseamnă să stăm în casă și să respectăm ce ne spun autoritățile.

Ne-am gândit să facem o listă de lucruri bune cu care vom rămâne după ce trece iadul ăsta. Lucruri simple și… umane. Nu suntem nici oameni de știință, nici medici, nici speakeri motivaționali, nici terapeuți, nici jurnaliști. Sunt doar lucrurile care pleacă analizând gesturile și felul în care comunicăm din bucătăriile noastre din Dristor. Că brusc bucătăria și vinul pe care le împărțeam pentru idei și lucru s-au transformat într-un video call la cafea dimineața și vin seara, după caz.

Așa că.

 1. Timp pentru noi
  Am pus puțin goana nebună de zi cu zi pe pauză. Aleargă, cursuri, du copilul, adu copilul, fă shopping, cosmetică, bere și, știți și voi, tot haosul în care ne învățaserăm să trăim. Nu mai galopăm în mii de locuri. Respirăm și ne repoziționăm. Până și cele 2 ore pe care le stăteam în trafic sunt un câștig. Mâna sus cine a început azi ziua de lucru la 10:00 și s-a trezit la 9:50? 🙂
 2. Suntem mai conectați 
  Ne sunăm între noi zilnic, ne sunăm părinții și rudele care înainte primeau un emoticon de Whatsapp de la noi că, ce să și faci, nu aveam timp de “pălăvrăgeală”. Ne liniștim unii pe alții și ne promitem lucruri simple ca o îmbrățișare dincolo de emoticonul ăsta 🤗
 3. Suntem mai atenți la ce consumăm 
  Deși cumpărăm mult, consumăm cu măsură. Și mai sănătos, mai asumat. Ne gândim la ziua de mâine, care până acum nu exista din punct de vedere al consumului. Mega era deschisă nonstop, restaurantele la fel, aruncam mâncare ca la balamuc.
 4. Părinții stau mai mult cu copiii
  Mai mult? Stau nonstop! 🙂 Se joacă, fac activitități, vorbesc. Nu mai sunt “uitați” cu tableta în mână la desene. Acum se uită împreună. Nu cunoaștem foarte mulți fani excel, dar Tom și Jerry sigur e o variantă mai bună decât un sheet.
 5. Planeta respiră 
  Aerul e mai curat ca niciodată, în Veneția prima oară apele sunt cristaline, mașini mai puține pe străzile din toată lumea, dar și oameni. Gunoaie aruncate mai puțin. Planeta respiră!
 6. Suntem mai productivi 
  Statul acasă ne face să livrăm mai atent și mai responsabil. Suntem conștienți mai mult ca niciodată că depindem toți de cum lucrăm zilele astea. Economic, vin vremuri grele. Stăm separat, muncim împreună să le depășim.
 7. Redescoperim igiena
  Sună ciudat, da, dar să fim realiști. Câți dintre noi nu preferam hostelurile în vacanță și călătorit cu rucsacul în spate. 20 de secunde de spălat pe mâini – chiar a fost o noutate și pentru noi. Foloseam, mai în glumă, mai în serios “regula celor 5 secunde” că suntem, marea majoritate, copii crescuți la țară sau cu cheia de gât, să ridice mâna sus cine nu mânca nisip sau zăpadă.
 8. Suntem mai altruiști
  Restaurantele închise scot alimentele în fața ușii pentru cei care au nevoie sau țin bucătăria deschisă pentru livrări. Oamenii se oferă să facă cumpărături pentru cei care nu au posibilitate. Terapeuții își pun serviciile la bătaie. Gratis. Totul este gratis, nimeni nu vrea să profite.
 9. Încercăm lucruri noi 
  Ne apucăm de învățat spaniolă sau facem experimente care să ne țină departe de urcatul pe pereți (azi folosesc doar mâna stângă, azi îmi gătesc prima oara în 3 ani și încerc să nu dau foc la casă, azi îmi aranjez cărțile din bibliotecă, azi spăl baia… )
 10. Nu mai luăm lucrurile for granted 
  De la lucruri mici – să poți ieși oricând la magazin după un ou sau după țigări la vacanțe. Din două clickuri rezolvam orice city break, ni se părea o tragedie că nu vizităm mai mult. Și în general aveam multe probleme care acum par niște glume. O să învățăm să ne bucurăm de lucrurile astea mici și simple care brusc au devenit mari și complicate.
 11. Animăluțele sunt cele mai fericite
  Pisicii și câinii din casă (dar mai ales câinii, că pisicii dorm oricum toată ziua, ei s-au născut obosiți) se bucură cel mai mult de situația asta. Dincolo că sunt safe și ce bine că nu sunt afectați, se bucură de noi 24 din 24. Probabil că nici în weekend nu stăteam doar acasă, situația e cel puțin neobișnuită, voi ce lucruri noi ați aflat despre animăluțele voastre?
 12. O să avem 3-4 Crăciunuri pe an
  Cred că toți ne gândim cel mai mult la părinții și bunicii noștri. Care sunt cei mai vulnerabili în fața bolii. Și cu care ne vedem într-o fereastră insipidă de WhatsApp sau vorbim la telefon.  Poate o să mergem mai des la ei. Sigur, o să ne certăm după 2 ore, dar ce bucurie să poți face asta, adunați la masă toți, cu toate lucrurile care îți plac pe masă, cu vin din ăla bun recomandat de tata și cu clasicele întrebări despre nuntă, copii și așezat la casa ta.

Atât din bucătăriile noastre (unde avem una un pisic, alta un câine), lista rămâne deschisă. Ajungem la 100 de lucruri bune ca să ne păstrăm puțin optimismul? Aveți grijă de voi!

Leave a Reply